úterý 18. června 2013

Zdravé mlsání

Ahoj vespolek!
Popravdě řečeno by mě asi ani nenapadlo psát o jídle, na tento nápad mě přivedla Lucka svým článkem a dotazem. A já jsem si řekla, že by to vůbec nemusel být špatný nápad, občas se s vámi podělit o mňamózní tipy - tímto vás prosím, pokud nějaký takovýto tip máte, sem s ním!:)
Řeč bude dnes o relativně zdravém pamlsku, což se bude hodit těm z vás, kteří ujíždíte na sladkém, ale z různých důvodů (dietních, zdravotních) si nemůžete dovolit zblajznout tabulku čokolády.
Nedávno jsem při návštěvě místního obchůdku se zdravou výživou narazila na tuto čokoládovou mlsku:
Stévinku seženete v obchodech se zdravou výživou či na internetu za cenu cca 60 peněz.


Pravda, nevypadá to nikterak vábně, ale je to dobrota!

Neobsahuje žádné ztužené tuky, je vhodná pro diabetiky a celiaky, je bez konzervantů, barviv a aromat = žádná ééééčka :) Údajně by také měla zahánět chuť na sladké. Na tom něco asi bude. Přisuzuju to hlavně její chuti - je to rozhodně jiná chuť než běžné čokoládové cukrovinky, ze začátku možná trochu mdlá, ale po čase docela dost sladká - takže stačí kousek a jste přeslazeni až do večera :) Jestli vám Stévinka pomůže od cigaret netuším, jakožto zarytý nekuřák... Snad po ní ale až tak neztloustnete, pokud si jí budete cigarety vynahrazovat :)
Jejím hlavním plus je ale to, že místo cukru je slazená sladidlem z tzv. stévie:
zdroj
Znáte tuhle zázračnou rostlinku? Její listy jsou vynikajícím přírodním nekalorickým sladidlem, několikanásobně sladším než běžný cukr, s nulovým glykemickým indexem. Mezi další léčivé účinky patří:
  • Pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech.
  • Prokazatelně snižuje únavu a únavový syndromom.
  • Podporuje dobré trávení.
  • Tlumí chuť na sladké.
  • Napomáhá buněčnému metabolismu.
  • Zhutňuje svalstvo.
  • Zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu.
  • Snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích.
  • Není kyselotvorná - nepodporuje růst kvasinek a zakyselení organismu. (zdroj: http://www.steviesladka.cz/o-stevii-sladke.php)
Pokud jste pěstitelský typ, můžete stévii pěstovat sami doma, poté si ji např. nasušit a nasušenou ji používat ke slazení. K dostání je ovšem také v obchodech s potravinami ve formě tablet, prášku nebo v tekuté formě.

A na závěr jedna fotka mé dnešní snídaně - jahodový koktejl (opakuji, koktejl! Žádný shake či smoothie, nesnáším tohle poangličťování obyčejných českých názvů) z domácích jahůdek. Ačkoliv nejsem fanda jahodových jogurtů, tahle vlastnoručně vyrobená a vychlazená dobrota (jahody, vanilkový cukr, bílý jogurt) dokáže skvěle nastartovat do horkého letního dne! ;)



Krásný den :) N.

2 komentáře:

  1. Úžasný článek :-) Moc děkuju, že jsi mě zmínila. Ta stévinka vypadá opravdu dobře. U nás ve zdravé výživě jsem ji teda neviděla, ale třeba ji budou mít v Hradišti nebo v Brně, až budu mít cestu. Určitě by šla nasypat i do jogurtu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsi strujcem tohoto clanku, takze ja dekuji tobe ;) Do jogurtu by me asi nenapadlo to sypat, mela jsem to opravdu jako sladkost misto nejake cokolady. Rekla bych, ze se to v jogurtu potom rozmoci a to ja moc nemusim... :)
    Tak doufam, ze ji sezenes a das vedet sve dojmy ;)

    OdpovědětVymazat