sobota 26. ledna 2013

Udělejte si místo v koupelně pro dentální sprchu

Já vím, já vím, o zubech se asi nečte tak dobře jako o supr trupr řasence, která vám natočí řasy až do nebe, ale asi jsem tak trochu postižená svým povoláním a koneckonců je to můj blog, tak co :P
Přeskočíme ty poučky o tom, jak často a jak dlouho by se zuby měly čistit, to určitě každá z vás ví. Každá taky určitě ví, že je dobré kromě zubní pasty používat také ústní vodu a zubní nit či mezizubní kartáčky. Co se týče těch dvou posledních zmiňovaných pomocníků, tak ze své vlastní zkušenosti vím, že se moc velké oblibě netěší a moc lidí je nepoužívá. Ano, čištění mezizubním kartáčkem je pracné a zdlouhavé, ale zamyslete se nad tím, kolik času strávíte péčí o pleť a kolik času věnujete ústní hygieně, která je taky vaší beauty vizitkou ;) 
Proč je mezizubní kartáček důležitý? Odstraňují se jím zbytky potravy z mezizubních prostor, které tu dělají celkem paseku, protože jsou většinou příčinou špatně odhalitelných mezizubních kazů. Mezizubních kartáčků je na trhu spousta, od levnějších po dražší, seženete je jak v lékárnách, tak drogeriích. Stačí si jenom najít správnou velikost a takový, který vám bude vyhovovat.

Ale konečně k věci. Pokud z nějakého důvodu vám mezizubní kartáček není milý, mám tu pro vás jakous takous alternativu tohoto kartáčku. Upozorňuju, že se NEJEDNÁ O PLNOHODNOTNOU náhradu, ale já osobně zastávám názor, že je pořád lepší aspoň něco než nic :)

Jakže to funguje?
Dentální sprcha (chcete-li irigátor) je ve své podstatě nádobka na vodu a nástavec s tryskou , ze kterého  pod tlakem tryská proud vody. Díky němu:
  • zbavíte mezizubní prostory od zbytků potravy, čímž se sniží riziko mezizubního kazu
  • narušíte vrstvu zubního plaku, což znamená menší riziko pro vznik zubním kamene (i kazů)
  • masírujete dásně - předcházíte tak onemocnění dásní, které v konečném důsledku může vést až k paradentóze
  • odstraníte zbytky jídla z dalších těžko přístupných míst, jako jsou např. rovnátka, korunky či můstky
  • a v neposledním případě si s ní užijete i kopec srandy, třeba při vodní válce v koupelně nebo jenom než se s ní naučíte pracovat :)


irigátor v akci :)



Já osobně vlastním cestovní verzi této srandy značky Panasonic, která je skladnější, myslím si, že i dostačující a protože je nabíjecí, líp se s ní také manipuluje. Na jedno nabití vydrží fungovat až 8 hodin a nabíjet ho nechávám přes noc. Občas taky do nádržky s vodou přidám trochu ústní vody, ať to má pořádný říz a když hygiena, tak pořádná :)) Nevýhodou u tohoto přístroje je umělohmotná tryska, při nešetrném zacházení to může být až bolestivé...
Irigátor používám před čištěním zubů, aby potom obyčejný kartáček zbytek dočistil.
Dentální sprchu seženete v prodejnách s elektrem nebo na internetu, cena se pohybuje okolo 900 až 1000 Kč. Pokud jste náročnější uživatelé, můžete si zhruba 1000 peněz připlatit a pořídit si takové malé dentální centrum, kdy irigátor má několik nástavců, tlak vody si můžete libovolně regulovat apod. Já si musím vystačit se dvoustupňovou "převodovkou" (nenapadá mě jiné výstižné slovní spojení) :)

Tak až irigátor budete poprvé zkoušet, neleštěte před tím zrcadlo, nemá to cenu :) a jestli s ním už někdo zkušenosti máte, pochlubte se ;)
N.

Žádné komentáře:

Okomentovat